Wat is chronische vermoeidheid?
Chronische vermoeidheid wordt ook wel CVS genoemd: het chronisch vermoeidheidssyndroom. Je bent chronisch vermoeid als je langer dan zes maanden achter elkaar moe bent, zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor gevonden is. Rust nemen helpt niet. De vermoeidheid kan leiden tot geheugen- of concentratieproblemen, spierpijn, gewrichtspijn of hoofdpijn. Ook kun je merken dat je nog lang uitgeput blijft na inspanning of sporten.
Hoewel de oorzaak niet bekend is, is het vermoeden dat de manier van moeheid en pijn voelen verstoord is bij CVS. Je voelt moeheid en pijn heftiger dan de meeste andere mensen.
Het lijkt erop dat sommige mensen meer aanleg hebben om CVS te krijgen dan anderen. In sommige gevallen is een ziekte of een moeilijke, spanningsvolle periode de aanleiding voor het ontwikkelen van CVS.
Gevolgen in het dagelijks functioneren
Als je chronisch vermoeid bent, is het erg lastig om de dagelijkse taken als school, studie of werk vol te houden. Ook kan jouw slaapritme verstoord raken. Zo ben je overdag misschien zo moe dat je veel slaapt en lig je daardoor ’s nachts weer wakker, waarna je je ’s morgens opnieuw niet fit voelt. Je kunt het vertrouwen in jouw eigen lichaam en je eigen energie verliezen. Jouw manier van denken speelt hierbij een grote rol. Als je verwacht dat een activiteit niet lukt, zal de kans groter zijn dat het daadwerkelijk niet lukt. Dit bevestigt jouw gevoel van falen. Ook de manier waarop anderen met jouw chronische vermoeidheid omgaan speelt een belangrijke rol. Als er steeds aan je gevraagd wordt of je moe bent, word jouw aandacht meer op de vermoeidheid gericht en zul je je ook eerder moe voelen. Zo kun je in een negatieve vicieuze cirkel raken, waarbij je niet alleen moe, maar ook moedeloos wordt.
Danstherapie bij chronische vermoeidheid
In danstherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. De danstherapeut zal eerst met je inventariseren wat jouw belangrijkste klachten zijn. Daarbij is veel aandacht voor de vraag: wat lukt er nog wel? Daarna ga je met gerichte oefeningen en opdrachten aan de slag. Veel mensen met chronische vermoeidheid zijn hun lichaam langzamerhand als vijand gaan zien: het laat hen in de steek en belemmert ze in hun dagelijkse bezigheden. De danstherapeut richt zich op de manier waarop jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw lichaam elkaar beïnvloeden. Hoe merk je aan jouw lijf wanneer je vermoeid raakt? Wat zijn de eerste signalen van vermoeidheid? Welke gedachten en verwachtingen komen dan bij je naar boven?
In bewegingsoefeningen kun je (soms letterlijk) even stilstaan bij een activiteit en toetsen of jouw gedachten en verwachtingen kloppen met de realiteit die je ervaart bij het doen van een oefening. Als jouw gedachten over je lichaam veranderen, kun je merken dat je anders reageert op je vermoeidheid of dat de vermoeidheid langer uitblijft. Dat heeft als gevolg dat je activiteiten langer vol kunt houden en je je fitter gaat voelen.
Ook opdrachten op het gebied van dans en beweging kunnen je helpen om te onderzoeken welke emoties en gedachten jouw chronische vermoeidheid bij je oproept. Misschien voel je je moedeloos, gefrustreerd, boos of verdrietig. Het symboliseren van deze gevoelens en gedachten maakt dat je er op een andere manier naar kunt kijken. Zo kun je ervaren dat je niet de speelbal bent van deze gedachten en emoties, maar dat je er ook controle over kunt uitoefenen.
De danstherapeut zal veel aandacht schenken aan jouw persoonlijke proces en jouw eigen grenzen. Samen met de therapeut onderzoek je hoe je dat wat je in de therapie leert en ervaart, ook in jouw dagelijks leven kan gaan toepassen.
Behandeltraject en werkwijze
Een behandeling bij chronische vermoeidheid kan individueel starten, maar ook in groepen worden gegeven. Het contact met lotgenoten wordt doorgaans als waardevol ervaren. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten, zal een behandeling variëren van een paar maanden tot een jaar.
Meer informatie
Herken je jezelf, jouw kind of een naaste in bovenstaand verhaal? Kan danstherapie iets voor je betekenen? Zoek hier een danstherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering danstherapie vergoedt, kijk dan hier.
Kijk voor meer informatie ook eens op deze website: http://www.mecvs.nl/