Wat is Gilles de la Tourette?
Het syndroom van Gilles de la Tourette (kortweg Tourette) is een neuro-psychiatrische aandoening waarbij je last hebt van tics. Deze tics kunnen bestaan uit het maken van geluiden, het herhalen van woorden of zinnen, of uit het maken van plotselinge bewegingen. Ook gedachtentics komen voor: het dwangmatig herhalen van gedachten of bijvoorbeeld het voortdurend bedenken van woorden met een bepaalde beginletter. Tourette ontstaat vaak al op jonge leeftijd en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak ligt in de hersenen en Tourette is vooralsnog niet te genezen. Wel kunnen de symptomen verminderen doordat iemand leert om de tics tegen te gaan. Tourette komt relatief vaak voor in combinatie met andere aandoeningen, zoals ADHD of een stoornis in het autistisch spectrum.
Gevolgen in het dagelijks functioneren
Als je Tourette hebt, zijn de gevolgen in het dagelijks leven groot. De tics zijn meestal niet te onderdrukken en zijn vaak opvallend van aard, zodat de omgeving hier veel van merkt. Door onbegrip kunnen anderen je afkeurend of veroordelend bejegenen. De omgeving kan denken dat jij je expres als stoorzender of ‘raar’ gedraagt. Hierdoor kunnen veel misverstanden ontstaan. Omdat de tics veelvuldig aanwezig zijn, kun je er haast niet aan ontsnappen. Zowel het uitvoeren van de tics als het proberen te onderdrukken daarvan, kost je de hele dag door veel energie.
Danstherapie bij Gilles de la Tourette
In danstherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. De danstherapeut kijkt samen met jou naar de momenten waarop de tics het hevigst zijn. Wat gebeurt er op dat moment met jouw lijf? Waar ervaar je spanning? Welke gedachten heb je? Welke emotie staat op de voorgrond? Je gaat merken op welke manier jouw gedachten, jouw handelingen en jouw emoties met elkaar samenhangen en dat je hier invloed op kunt uitoefenen. In opdrachten of speloefeningen kun je oefenen met andere manieren van reageren als de spanning hoog oploopt. Ook kan het focussen op een bepaalde taak, zoals het bewegen op muziek of door geconcentreerd te bewegen, ervoor zorgen dat de tics minder op de voorgrond staan. Omdat Tourette niet te genezen is, zullen de tics niet helemaal verdwijnen, maar je kunt wel een alternatieve manier van uiten vinden die voor jezelf of voor jouw omgeving minder belastend is. Op deze manier ervaar je toch enige controle over je tics.
Naast het vinden van alternatieven voor de tics is in de danstherapie aandacht voor het accepteren van jouw aandoening. In plaats van te vechten tegen je tics, kun je anders leren denken over Tourette, waardoor jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen vergroot worden. Tourette wordt hierdoor een minder groot probleem voor jezelf.
Behandeltraject en werkwijze
Danstherapie bij Tourette kan individueel of in groepen gegeven worden. In sommige gevallen is de therapie ambulant, maar ook in een (dag)kliniek is dit mogelijk.
Om ervoor te zorgen dat je het aangeleerde nieuwe gedrag ook in de thuissituatie kunt toepassen, werkt de danstherapeut vaak met opdrachten die je thuis kunt oefenen of met zelf-evaluatielijsten. Omdat iedere tic weer anders is, zal de therapeut oefeningen op maat voor je aanbieden.
Meer informatie
Herken je jezelf of jouw kind in bovenstaand verhaal? Kan danstherapie iets voor jou betekenen? Zoek hier een danstherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering danstherapie vergoedt, kijk dan hier.
Bekijk ook eens de website van de Stichting Gilles de la Tourette: https://tourette.nl/