Rouw en verlies

Wat is rouw en verlies?

Iedereen wordt tijdens zijn leven geconfronteerd met rouw en verlies. Mensen overlijden, relaties worden beëindigd, kinderen gaan het huis uit of de gezondheid gaat achteruit. Rouw en verlies horen bij het leven en het is normaal dat je daardoor uit je evenwicht bent. Naast verdriet kan rouw ook gevoelens van pijn, somberheidangst, onzekerheid of woedemet zich meebrengen. Ook lichamelijke klachten zoals een uitgeput gevoel, buikpijn of hoofdpijn kunnen met rouw gepaard gaan. Rouw is een persoonlijk proces dat iedereen op zijn eigen manier zal moeten doorstaan.

Het kan ook voorkomen dat je merkt dat je als het ware vast blijft zitten in de rouw. Ook na langere tijd draait jouw hele leven nog om het verlies, kun je het verlies niet accepteren en kun je de draad van het normale leven niet meer oppakken. In dat geval spreken we van gestagneerde rouw.


Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als je rouwt, staat het normale leven even stil. Al jouw aandacht gaat uit naar het verlies en naar de emoties die dit met zich meebrengt. Je zult een nieuw evenwicht moeten vinden in de inrichting van je leven. In het begin ervaar je misschien veel steun van jouw omgeving, maar na een tijdje kan de aandacht van anderen voor je verdriet verdwijnen, terwijl jij er nog middenin zit. Ook kunnen mensen om je heen na een bepaalde periode vinden dat ‘het lang genoeg heeft geduurd’ en erop aandringen dat je bepaalde taken weer op je neemt, terwijl jij je hiertoe nog niet in staat acht.

Misschien heb je zelf het gevoel dat de rouw geen invloed mag hebben op jouw dagelijks leven: je probeert uit alle macht de dagelijkse routine van werk, gezin en andere taken door te laten gaan. Daardoor kun je jezelf uitputten, waardoor de dagelijkse taken nog minder goed lukken. Bij gestagneerde rouw kun je merken dat je gedachten in kringetjes ronddraaien. Misschien maak je jezelf verwijten of blijf je bedenken hoe jij het verlies had kunnen voorzien of had kunnen voorkomen.


Danstherapie bij rouw en verlies

In danstherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. Het is niet altijd makkelijk om te praten over een verlies of over de vaak tegenstrijdige gevoelens die dit met zich meebrengt. In Danstherapie kun je op jouw eigen manier uitdrukking geven aan jouw persoonlijke rouwproces. Zo kan muziek een belangrijk middel zijn om herinneringen op te halen. Ook is het mogelijk om een monumentje voor een overledene te maken of een werkstuk dat troost biedt. Je kunt de overledene nog ‘toespreken’ en onaffe zaken afronden, bijvoorbeeld door het schrijven van een laatste brief of in een rollenspel. De danstherapeut besteedt veel aandacht aan de manieren die jij zelf kunt inzetten om jou troost, verlichting en steun te bieden. Op die manier kun je wat je in de therapie maakt of ervaart, ook thuis herhalen en toepassen.


Behandeltraject en werkwijze

Hoewel rouw een persoonlijk proces is, kan danstherapie bij rouw heel goed in een groep worden gegeven. Het lotgenotencontact wordt vaak als zeer waardevol ervaren. Vaak wordt danstherapie bij rouw in een open groep gegeven, waarbij deelnemers op elk moment kunnen instromen en afscheid nemen als ze weer op eigen kracht verder kunnen. Maar ook individuele behandeling bij rouw is mogelijk. Een behandeltraject varieert van enkele maanden tot een jaar.


Meer informatie

Herken je jezelf of een naaste in bovenstaand verhaal? Kan danstherapie iets voor jou betekenen? Zoek hier een danstherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering danstherapie vergoedt, kijk dan hier.

Kijk ook eens op de volgende website: http://www.steunbijverlies.nl/