Depressieve gevoelens

Wat is een depressie?

Iemand die aan een depressie lijdt, heeft last van een langdurig sombere stemming en vermindering van interesse of plezier. Andere veelvoorkomende klachten zijn moeheid, prikkelbaarheid, het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel, moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen, veel piekeren en in sommige gevallen ook vaak denken aan de dood. Depressies kunnen voorkomen bij volwassenen, maar ook bij kinderen en jongeren.
 

Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als je een depressie hebt, zie je alles somber in. Je verliest de interesse in werk, school of mensen om je heen. Je kunt alleen nog maar piekeren en je gedachten gaan vaak in kringetjes rond. Je kunt je erg vermoeid voelen en negatief over jezelf denken. Sociale contacten verminderen omdat je nergens meer zin in hebt. Zo wordt je wereld steeds kleiner en raak je steeds vermoeider en neerslachtiger.
 

Danstherapie bij een depressie

In danstherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. Bij danstherapie ga je actief aan het werk met verschillende oefeningen en werkvormen, waardoor je letterlijk weer in beweging komt. Je kunt de emoties en gedachten die bij de depressie horen door (rollen)spel, beweging of werkstukken verbeelden en symboliseren. Op die manier bekijk je de depressie van buitenaf en heb je meer mogelijkheden om grip te krijgen op jouw gedachten en emoties. Zo kun je jouw gevoel van onvermogen doorbreken en nieuwe manieren van handelen en denken ontdekken.
 

Behandeltraject en werkwijze

Danstherapie bij een depressie kan binnen een groep of individueel worden aangeboden, afhankelijk van de draagkracht van de patiënt en de behandelsetting. Het duurt gemiddeld 12 tot 30 sessies. Dit zijn doorgaans wekelijkse sessies van 60 tot 75 minuten.
 

Meer informatie

Herken je jezelf of jouw kind in het bovenstaande? Kan danstherapie iets voor jou betekenen? Zoek hier een danstherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering danstherapie vergoedt, kijk dan hier.