Angst en paniek

Wat is een angststoornis?

Iedereen kent angst. Het is een menselijke reactie die ons beschermt. Het weerhoudt ons er bijvoorbeeld van overmoedig te raken, maar waarschuwt ons ook als er gevaar dreigt. Angst is dus een nuttige emotie die signalen herkent, zodat we snel kunnen reageren. Toch overkomt het sommige mensen dat hun angst een eigen leven gaat leiden. Als iemands leven door angst wordt beheerst en de naaste omgeving er ook onder lijdt, dan spreken we van een angststoornis.  

Een angststoornis veroorzaakt heftige, vaak niet reële angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Lichamelijke klachten zijn onder meer hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken.


Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als je een angststoornis hebt, zie je ook alledaagse situaties ten onrechte als beangstigend en zul je die situaties proberen te vermijden. De angst voor het onbekende neemt hierdoor toe en het zelfvertrouwen vermindert. Je kunt op die manier in een negatieve spiraal raken waarin je steeds minder durft. Dit kan invloed hebben op jouw dagelijkse routine, school of werk en op je sociale contacten. Je kunt het gevoel krijgen dat je door de angst wordt beheerst.
 

Danstherapie bij een angststoornis

In danstherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. Door middel van gerichte oefeningen en werkvormen zal de vaktherapeut je helpen om de angst op een gecontroleerde manier te onderzoeken. Wat is precies jouw angst? Wat ervaar jij als je je angstig voelt? De lichamelijke reacties en gedachten die bij de angst horen worden verkend. Daarnaast krijg je de kans om nieuwe ervaringen op te doen. De vaktherapeut zal je uitdagen om de vertrouwde en veilige patronen los te laten en te experimenteren met nieuw gedrag. Door middel van (bewegings)opdrachten of (rollen)speloefeningen kun je de angst, emoties en gedachten vormgeven en op die manier beter onderzoeken en verwerken. Je kunt ontdekken dat je flexibeler wordt, meer experiment aandurft en jouw zelfvertrouwen groeit.
 

Behandeltraject en de werkwijze 

Danstherapie tegen angst kan binnen een groep of individueel worden aangeboden, afhankelijk van de draagkracht van de patiënt en de behandelsetting. Het duurt gemiddeld 12 tot 30 sessies. Dit zijn doorgaans wekelijkse sessies van 60 tot 75 minuten. Danstherapie wordt vaak gecombineerd met andere therapieën zoals cognitieve gedragstherapie. 
 

Meer informatie

Herken je jezelf of jouw kind in het bovenstaande? Kan danstherapie iets voor je betekenen? Zoek hier een danstherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering danstherapie vergoedt, kijk dan hier.

Wil je meer infromatie, bekijk dan eens onderstaand filmpje op You Tube, de documentaire van Michiel van Erp (1 uur en 26 minuten) of de uitzending ‘Je zal het maar hebben‘ die ook aandacht aan angststoornissen besteedt.